Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

,

http://koxpcu.yetkinforum.com/f175-game-of-war-fire-age

 

  IHLAMUR ,,

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Aşçı
Admin
Aşçı


Mesaj Sayısı : 2102
Kayıt tarihi : 25/01/11

 IHLAMUR ,, Empty
MesajKonu: IHLAMUR ,,    IHLAMUR ,, Icon_minitimePtsi Ocak 31, 2011 2:35 pm

 IHLAMUR ,, Ihlamur
IHLAMUR
Orjinal Adı:
Tilia türleri
Bilgi:
Ihlamurgiller
familyasındaki Tilia cinsini oluşturan ve kışın yaprağını döken 30
kadar ağaç ya da ağaççık türünün ortak adı Ihlamur`dur. Ülkemizi de
içermek üzere Kuzey Yarıküre`nin tüm ılıman bölgelerinin killi ya da
kalkerli, serin ve nemli topraklarında yetişir. Hızla büyüyen ve 20-25
m. kadar boylanabilen ıhlamur ağaçlarının gövde çapı 1,5 m. bile
olabilir. Önce düz olan gövde kabuğu, ağaç yaşlandıkça çatlar. Üzeri
koyu yeşil yaprakları uzun saplı, yürek biçimli, kenarları düz ve
almaşık dizilidir. Yaprağın gri ya da gümüş rengindeki alt yüzünde
tüyler bulunur. Haziran-ağustos ayları arasında açan sarımsı renkli
özel, hoş kokulu çiçeklerinin 3`ü-5`i bir arada, yaprakların orta
damarına bağlı ve sarkık durumda olur. Ağacın tek tohumlu meyvesi minik,
yuvarlak ve kurudur. Ihlamur ağacı, tohumuyla; gövde çelikleriyle ya da
filizlenen köklerinin ayrılı dikilmesiyle çoğaltılır.

Ihlamurun
çiçek ve yapraklarında tilyum adlı glikozit, tanen, yapışkan bitki
sıvısı ve farnesol içeren uçucu yağ bulunur. Özellikle çiçek ve
yaprakları tıbbi etkilerinden ötürü kullanılan ıhlamur ağacının beyaz,
yumuşak ve homojen olan kerestesi heykelcilik vb. işlerde, gövde
kabukları boyacılık ve halat yapımında kullanılmaktadır.
Tibbi Etkileri ve Kullanımı:
Ülkemizde
en çok Büyük yapraklı ıhlamur (T. platyphyllos) ile ikinci sırada Küçük
yapraklı ıhlamur (T. cordata) türü ağaçlar yetişir. Bunların öncelikle
çiçek ve yapraklarının tıbbi etkileri ile bu etkilerden yararlanma
yöntemleri şöylece sıralanabilir:

• Göğsü yumuşatıcıdır.
• Sinir sistemindeki gerginlikleri azaltır. Rahatlatıcı, yatıştırıcı ve uyku vericidir.
• Kadınlarda aybaşı öncesi gerginlikleri giderir, aybaşı sancılarını azaltır.

Bu
etkileri sağlamak üzere, yaz ortasında, kuru bir günde yeni açmış
ıhlamur çiçekleri toplanır. Bunların yanına bir miktar yaprağı da
katılarak gölgede özenle kurutulur. Güneş gören çiçekler koku ve
etkilerini büyük ölçüde yitirir. Kurutulmuş çiçek ve yaprak
karışımından 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek
10 dakika süreyle demlendirilir. Bu infüzyondan günde üç kez birer
bardak içilir.

• Ayrıca, ıhlamur terleticidir.
• İdrar söktürücüdür.
• Uyarıcıdır.
• Bedeni güçlendirici toniktir.

Ihlamurun
bu etkilerinden de yararlanılmak üzere infüzyondaki çiçek-yaprak
karışımı dozajı artırılır: 2-3 tatlı kaşığı kullanılır. Aynı yöntemle
hazırlanan infüzyondan günde üç kez birer bardak alınabilir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asci.forum.st
 
IHLAMUR ,,
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav :: Profesyonel Sos çeşitleri :: Kuru Baharat-
Buraya geçin: