Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

,

http://koxpcu.yetkinforum.com/f175-game-of-war-fire-age

 

 Sushi Tarihi Ve Bilgilendirme

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Aşçı
Admin
Aşçı


Mesaj Sayısı : 2102
Kayıt tarihi : 25/01/11

Sushi Tarihi Ve Bilgilendirme Empty
MesajKonu: Sushi Tarihi Ve Bilgilendirme   Sushi Tarihi Ve Bilgilendirme Icon_minitimeC.tesi Ocak 29, 2011 11:46 pm

Sushi; haşlanmış ve soğutulmuş pirincin içersine çiğ balık
dilimleri veya deniz mahsulleri eklendikten sonra Japonya' ya
özgü bir kurutulmuş yosun yaprağına sarılarak hazırlanan Japon
spesiyalitesidir.



Sushi' de kullanılan pirinç, özel bir sirke, şeker ve tuz
karışımında bekletiliyor. Pirincin bu şekilde hazırlanmasına
"SUMESHI" adı veriliyor ve SUSHI kelimesi de bu kelimeden
türetilmiş.



Sushi günümüz japoncasında "ekşi, ekşimsi, sirke tadında" anlamına
gelmektedir.



Sushi' nin bu işlemden geçirilmesi pirince sushi' ye özel
tatlı-ekşimsi bir lezzet ve parlaklık katıyor.



Sushi' nin sunumundaki estetik ve uyum en az sushi' nin lezzeti
kadar önem taşıyor.



Sushi' nin geçmişi 1.000 yıllık bir tarihe ve kültürel birikime
dayanıyor. Aslında Sushi üretimi, balıkları uzun süreli
saklamak için geliştirilmiş bir yöntem. Yüzyıllar önce
saklanmak istenen balıklar tuzlanıyor ve koruyucu bir tabaka
olarak da haşlanmış pirince sarılarak kazılan kuyularda
depolanıyordu.



Etin bozulmasını önleyen pirinç, bu ilk dönemlerde balık yenmeden
önce ayrılıp çöpe atılıyordu. Kıtlık zamanlarında pirincin de
yenilebildiği hatta lezzetinin de hiç fena olmadığı fark
edilince, pirinç savurganlığına da son verilmiş oldu.



Sushi servisinde Japonya' da yetişen bir cins bayırturbundan
hazırlanan yeşil renkli ve macun kıvamındaki çok acı
hardal VVASABİ ve soya sosu SHOYO da mutlaka
bulunmalıdır.



Ayrıca pembe renkli bir tür tatlımsı zencefil kökü turşusunun ince
dilimler halinde kesilmiş hali olan GARİ de Sushi ile beraber
sunulur. Gari dilimleri, farklı Sushi türleri denenirken, bir
öncekinin ağızda kalan lezzetini nötralize etmek için aralarda
yenir.



Sushi' nin yanında her zaman soya sosu da servis yapılır. Soya
sosuna Sushi'nin pirinçli kısmı değil, balık ya da deniz mahsûlü
olan malzemesinin batırılması gerekir. Yoksa pirinç sosu emer ve
Sushi' nin tadını bozar.



Sushi yapımında kullanılan malzemeler mevsimden mevsime farklılık
gösterir.



Hemen her tür balık çiğ olarak Sushi yapımında kullanılabilir
ama parazitlerin oluşmasını engellemek için şoklanarak
dondurulmuş balıklar tercih edilmelidir.



Yılan balığı ve ahtapot etinin pişirildikten sonra kullanılması
gerekir.



Sebze çeşitleri ve yumurta ile hazırlanan Sushi çeşitleri de
bulunmaktadır.



İçersine dana veya tavuk eti koyularak hazırlanan Sushi çeşitleri
de bulunmaktaysa da, bunlar geleneksel Sushi çeşitlerinden
sayılmazlar.



Sushi hazırlamanın bir balığın kesildiği yerde başka bir balığın
kesilmemesi ve her balığın farklı bıçaklarla kesilmesi gibi
kuralları vardır.



Ünlü Japon ahçılar bugün bile hala yeni malzemeler ile yeni
lezzetler yaratmaya çalışmaktadır.



Eskiden Sushi ustalarının Japonya' da en az 10 yıl çıraklık
yapmaları gerekirdi. Bugün Japon Restoranı' nda bir kaç ay
çalışan Urfalı ustalar Japon Restoran' ı açıp müşterilerine
"Sushi Durum" sunuyorlar.



Sushi Tarihi Ve Bilgilendirme Sushi2


Hazırlanan Sushi rulosu genellikle 6 eşit parçaya bölünür. Ortalama
bir Japon 6 parçalık bir Sushi ile doyar.



Sushi' nin sarıldığı yosun yaprağının (Nori) koyu renkli hatta
siyah olanları makbuldür ve kurumadan servis yapılması gerekir.
Nori genellikle 20 X 20 cm boyutlarındadır.



Sushi tahta bir tepsi üzerine özenle yerleştirilir ve servis
yapılır.



Sushi elle ya da Japon yemek çubukları ile yenilebilir. Çatal
bıçakla kesinlikle yenilmemelidir.



Sushi' nin üretildikten en fazla yarım saat sonra tüketilmesi
gerekir.



Sushi porsiyonlarında her zaman çift sayıda sushi bulunur. Bunun
tek istisnası yuvarlak rulo şeklide hazırlanan sushilerdir.



Sushi' nin yanında Japon birası, yeşil çay ya da ılık içilen bir
tür pirinç şarabı olan SAKE tavsiye edilir.



1980' lerde dünyayı saran sağlıklı beslenme furyası sırasında önce
Amerikalılar, sonra da Avrupalılar hiç yağ içermeyen, dolayısı
ile çok sağlıklı bir besin olan Sushi' yi keşfettiler. Çiğ
balığın içerdiği balık yağı da Sushi' nin bir diğer sağlıklı
yanı...



Son yıllarda sushi saran makineler de geliştirildi ama bu makineler
ancak hızlı yemek veren sushi büfelerinde kullanılıyor.



Yurtdışındaki bazı Sushi restoranlarında olan bant sistemi
Türkiye' de de bazı restoranlarda kullanılıyor. Şefin taze
taze hazırladığı Sushiler küçük porsiyonlar halinde KAİTEN adı
verilen bandın üzerine yerleştiriliyor ve bant masaların
arasından geçerken isteyenler uzanıp bu tabağı banttan
alabiliyor.



Amerika' da California' da yaratılan ve pişmiş yengeç, somon balığı
ve avocado ile hazırlanan Sushi çeşidine "California Roll" ya da
"inside Out" adı verilir.



İstanbul' daki bazı Sushi restoranları evde kendisi Sushi
hazırlamak isteyenler için kurslar düzenliyorlar.



Japonya' da 2000 yılında hazırlanan bir Sushi, Guiness Rekorlar
Kitabı' na girdi. 315 aşçı 1,1 kilometre uzunluğunda ve 2,2
tonluk bir Sushi' yi bir saat içinde hazırladılar.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asci.forum.st
 
Sushi Tarihi Ve Bilgilendirme
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Maki Sushi
» Gunkanmaki Sushi
» Temaki Sushi
» Niri Sushi
» Nigiri Sushi

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav :: Dünya Global Mutfak :: Japon Yemek Tarifleri-
Buraya geçin: