Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

,

http://koxpcu.yetkinforum.com/f175-game-of-war-fire-age

 

 Gastronomi Egitimi /Giriş Koşulları/ Egitim Süreci

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Aşçı
Admin
Aşçı


Mesaj Sayısı : 2102
Kayıt tarihi : 25/01/11

Gastronomi Egitimi /Giriş Koşulları/ Egitim Süreci Empty
MesajKonu: Gastronomi Egitimi /Giriş Koşulları/ Egitim Süreci   Gastronomi Egitimi /Giriş Koşulları/ Egitim Süreci Icon_minitimeÇarş. Ocak 26, 2011 10:52 pm

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi; Yeditepe üniversitesinde Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yer alan;
“Gastronomi ve Mutfak Sanatları” ve Lefke Avrupa Üniversitesi Turizm
İşletmeciliği ve Bilişim Bilimleri Yüksekokulu Gastronomi bölümünde
verilmektedir.

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER

 Türkçe,
 Biyoloji,
 Matematik.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için,
 Lise veya dengi okul mezunu olmak,
 Yüksekğretime Geçiş Sınavı (YGS) girip başarılı olmak ve “Gastronomi ” lisans programı için yeterli ( YGS-4) puanı almak,
 Tercih Bildirim Formunda “Gastronomi ” lisans programı ile ilgili en
az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
 Liselerin Sosyal Bilimler, Edebiyat, Sosyal Bilimler ve Edebiyat Dil
ve Edebiyat ve Genel Kültür alanlarından mezun olanlar Gastronomi
programında öğrenim görmek isterlerse ağırlıklı orta öğretim başarı
puanları (AOBP) diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir
katsayı ile çarpılarak puanlarına eklenmekte ve yerleştirmede öncelik
kazanmaktadırlar.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programında öğrenim görmek isteyen adayların ise,
 Lise veya dengi okul mezunu olmaları,
 Yükseköğretime Geçiş Sınavında (YGS) herhangi bir puan türünden barajı
aşarak başarılı olduktan sonra, ilgili üniversitece yapılacak olan özel
yetenek sınavında girmeleri ve başarılı olmaları gerekmektedir.
 Bu yüksek öğretim programında öğrenim görmek isteyen adayların
herhangi bir Orta öğretim(lise)’den mezun olmaları gerekmektedir. ÖSYM
tarafından yapılan (YGS) sınav barajını geçen adaylar daha sonra ilgili
üniversitelerin belirlediği tarihlerde yapılan yetenek sınavı ve
mülakata sonuçlarına göre üniversitelerde bu bölümlere
yerleştirilmektedirler.
 Kendi alan/kod bölümlerinin dışında bir yüksek öğretim programını
tercih eden ve bu bölümün yetenek sınavında başarılı olamayan adayların
yerleşme şansı azalmaktadır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları ön lisans programını başarı ile tamamlayanlar ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları taktirde ”Gastronomi ” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitim süresi (Orta öğretim) lise mezuniyetinden sonra 1 yıl ingilizce
hazırlık sonrası 4 yıldır. Gastronomi Uzmanlığı, besinlerin, üretiminden
tüketimine kadar nitelik ve niceliklerini en ekonomik, hijyenik ve
estetik biçimde korunması, işlenmesi, tanıtılması, pişirilmesi ve
en çağdaş bilimsel yöntemleri kullanarak mükemmel görsellikte sunulması
işlemlerinde iyi yetişmiş kişi, iş tecrübesiyle ekipte görev alan tüm
personelin mesleki eğitiminde sorumlu (Şef) yönetici yetiştiren mutfak
ve servis sanatlarında (Mutfak- Pişirme ve Servis Uzmanlığı) eğitim
dalıdır.

Gastronomi uzmanlığı bölümlerinde öğrenciler eğitimlerinin;

1. yılında; Eğitim dili türkçe olan bölümlerde, öğrencilerin
zorunlu olarak bir yıl İngilizce hazırlık eğitimini alırlar. (ikinci
yabancı dil seçmelidir) Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi,
Ticari Matematik, Hukukun Temelleri, Spor Kültürü ve Etkinlikleri,
İletişim Temelleri, Bilgisayara Giriş Davranış Bilimleri,
İleri İngilizce, Akademik Yazı, ikinci yabancı seçmeli dil ve yaz
stajı(30 işgünü) Seçmeli dersler : (Halkla İlişkilerin Temelleri, Medya
Kültür ve Toplum, Beslenmenin Temel İlkeleri, İş İngilizcesi ve Mutfak
Uygulama I dersleri)

2. yılında; Sosyal Gelişim ve Etkinlik I, Sunum Teknikleri,
Mutfak Uygulama II, İşletmeye Giriş, Gastronomi ve Yemek Tarihi,
Yaratıcı Yazı, Sosyal Gelişim ve Etkinlik II, Mutfak Uygulama III, Gıda
Hijyen ve Güvenliği, İktisada Giriş, yaz stajı(30 işgünü) ve seçmeli
yabancı dil.

3. yılında; Mutfak Uygulama IV, Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Pasta
ve Hamur işleri, Uluslar arası Gıda Mevzuatı ve Kanunları Mutfak
Uygulama-V, Türk Mutfağı ve Yöre Mutfakları, Şarap Bilimi, yaz stajı (30
işgünü ), seçmeli yabancı dil ve diğer seçmeli dersler.

4. yılında; Eğitimsel Seminerler I,Yiyecek-İçecek Maliyet
Kontrolü, Mutfak ve Restoran Yönetimi, Bitirme Projesi Ön çalışması,
Eğitsel Seminerler II, Yeni Dünya Mutfağı ve Eğitimleri, Bitirme
Projesi, seçmeli yabancı dil ile seçmeli derslerden Moleküler
Mutfak, Filmlerde ve Edebiyatta Yiyecekler derslerinden birini mutlaka
ders eğitimi olarak alırlar. Lisans eğitimi süresince seçmeli olan
Almanca, Rusça ve Çince’den herhangi birini
seçerek ikinci bir yabancı dil öğrenme olanağına da sahiptirler.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Gastronomi ve Mutfak Sanatları” lisans diploması ve
“ Gastronomi Uzmanı " unvanı verilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 Gastronomi Uzmanlığı alanında ülkemizde ilk mezunlar 2009 yılında
verilmiştir. Gastronomi Uzmanlarının yaptığı işler daha önceleri büyük
müşteri portfoyüne sahip otel ve restoranlarda uzun süre aşçılık
mesleğini yapanlarca veya yurt dışında lisans veya kurs düzeyinde bu
özel eğitimden geçenlerce yapılmaktaydı.
 Gastronomi Uzmanlarının yoğun olarak özel sektörde çalışırlar. Gıda
maddeleri işleyen müşteri potansiyeli yüksek her türlü otel ve
restoranlarda görev yapabilirler.
 Son yıllarda ülkemiz turizminin gelişmesi ve hizmet sektöründe
yiyecek- içecek ve eğlence hizmeti veren otel ve restoranların artış
göstermesi ve rekabetin getirdiği müşteri memnuniyetinin önem kazanması
nedeniyle ile önümüzdeki yıllarda bu alanda eğitim alan kişilere iş
talebi artacaktır.
 İşletmelerde ve gıda sektöründe ilkel üretim teknolojisinden modern
teknolojiye geçilmesi süreci ülkemizde halen devam ettiğinden gelecekte
mesleğin çalışma alanı daha da genişleyecektir.
 Kendi yiyecek-içecek işletmesi kurabilirler ve yönetebilirler.

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE

Yüksek öğrenimleri süresince öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar
Kurumunun sağlamış olduğu kredi ve yurt hizmetlerinden
yararlanabilirler, ayrıca çeşitli resmi ve özel kurum ve kuruluşlar
tarafından sağlanan burslardan faydalanabilirler. Bursların yanı
sıra boş vakitlerinde yaygın olan yiyecek-içecek işletmelerinde yarı
zamanlı çalışabilir. Hem kazanç sağlamanın yanı sıra hem de pratik
olarak kendisini yetiştirmelidirler.

EĞİTİM SONRASI

 Kamu kuruluşlarında çalışanlar teknik hizmetler sınıfından asgari ücretin 2-4 katı kadar ücret alırlar.
 Özel işyerlerinde çalışanlar iş yerinin ve yaptıkları işin özelliğine
göre en az asgari ücretin 2 ila 6 katı civarında ücret alabildikleri
gibi bazen de, müşteri portföyü ve müşteri memnuniyeti karşılığında
işverenden çok yüksek düzeyde ücretler alabilmektedirler.

MESLEKTE İLERLEME

Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapılabilirler.
Ayrıca üniversitelerde, öğretim üyesi olarak da görev yapabilirler.

BENZER MESLEKLER

 Gıda Mühendisi Ziraat Mühendisi, Kimya Mühendisi

EK BİLGİLER
-
YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI

 Yeditepe Üniversitesi”Gastronomi ve Mutfak Sanatları”bölümü(özel yetenek)
 Meslek Elemanları,
 2010 ÖSYS Başvuru Kılavuzu,
 Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans
Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı 2010 Kılavuzu,
 Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

 İlgili eğitim kurumları,
 Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr
 Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/
 Türkiye İş Kurumu Meslek Bilgi Merkezleri.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asci.forum.st
 
Gastronomi Egitimi /Giriş Koşulları/ Egitim Süreci
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Gastronomi - Gastronomi Nedir - Gastronomi Hakkında
» Muhasebe eğitimi ve İnsan kaynakları eğitimi | Onlinekariyerokulu.com
» Hamilelik süreci, Bebek Bakım Önerileri ve fazlası için: Eniyibebek.com
» Facebook Giriş - Facebookgiris.com
» Gastronomi Tanımı

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Aşçı Forum ,Yemek Tarifi ,Tatlı Tarifleri,Pasta Tarifleri,Gastronomi,Yemek Forum,iş arayan,Pilav :: Aşçı Okulları :: Gastronomi-
Buraya geçin: