Mercimek çorbası
Türk sofralarının çoğu zaman değişmez baş rol oyuncusudur kendisi.
Bilirsiniz ki herkesin aşina olduğu ve hemen her kültürde insanın
bildiği bir çorbadır. Ve gӧnül rahatlığı ile ikram edersiniz
misafirlerinize…bu miktar bizim gibi cekirdek ailelere gore
ayarlanmistir. Arzu ederseniz arttirabilirsiniz malzemeleri.
Malzemeler
1 bardak mercimek
Tuz
Karabiber
kimyon
Yeterince Sıcak su veya etsuyu
Uzeri icin:
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı pul biber
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
Yaninda ikram için
Ekmek ve Limon dilimleri
Hazırlanışı
1 su bardağı mercimeği yıkayıp süzdükten sonra, düdüklü
tencereye alıp 5 bardak kadar su ekleyip bir taşım kaynatın. Kaynadıktan
sonra 15 dakika daha pişirecek kadar orta hararetteki ateşte bırakın.
15 dakika sonra Ocağın altını kapatıp oda sıcaklığına inmesini bekleyin.
Mercimek çok değişken bir baklagildir. Bazı çeşidi çok nişastalıdır çok
su ilave etmeniz gerekir, bazısı o kadar nişastalı olmaz daha az su
eklersiniz pişirirken…bu nedenle ancak tamamen pişince anlayabilirsiniz
ne kadar su ilave etmeniz gerektiğini.
Bu aşamadan sonra gerektiği kadar sıcak su veya et suyu ilave edip
kıvamı ayarlayın. Ben genellikle tavuk suyu kullanıyorum; gerçekten çok
lezzetli olduğunu sӧyleyebilirim:))
Ikram etmeden ӧnce, bir tavaya zeytinyağı koyup kızdırın. Kuru nane ve
pul biberi ekleyip kaselerin üzerine birer kaşık gezdirin. Ekmek ve
limon dilimleri ile sıcak servis edin.