Hamur işleri, alışılmış makarnalar, erişteler,
lazanyalar, vb'yle sınırlı değildir. Asya tipi hamur işleri diye
nitelenenler, bütünüyle bambaşka bir dünya oluşturur ve Japon
mutfağından Çin mutfağına, Tayland mutfağına kadar, binbir değişik
biçime bürünür. Batı ülkelerinde Doğu ürünlerini satan dükkânlardan kolayca bulunan bu ürünler, henüz ülkemizde satılmıyorlarsa da, birçok başka ürün
gibi yakın bir gelecekte ithal edilmeleri olasılığı yüksek olduğundan,
ayrıca büyük kentlerimizde Çin, Japon, vb. Doğu lokantaları gün geçtikçe
çoğalmaktadır.
Asya tipi hamur işleri ister taze olsunlar, ister kuru, pirinç
unu, bazı sebzelerin nişastaları, vb. maddelerle hazırlanırlar ve
genellikle ince şerit, kordon bazı çeşitleri yumak ya da yün çilesi gibi
birbirine sarılıdır biçiminde olurlar. Doğu ülkelerinde ve birçok Batı
ülkesinde, pirinç
unuyla ya da çeşitli sebzelerin nişastalarıyla hazırlanmış olanlar,
önceden pişirilerek kurutulmuş olarak satılırlar ve genellikle sıcak
suya batırılıp çıkarılmaları, pişmeleri için yeterlidir. Ama bazı
çeşitlerin, alışılmış hamur işleri gibi, haşlanmaları ya da kısık ateşte
pişirilmeleri gerekir.
Yumurtalı taze hamur işleri ve buğday unuyla hazırlanmış kuru hamur
işleri, alışılmış hamur işleri gibi bol suda yumuşayıncaya kadar, ama
diriliklerini bütünüyle yitirmeden haşlanırlar.
Doğu mutfağının özel tatlarını yakalayabilmek için haşlama sularına zencefil, sarmısak ve limon suyu katılmalıdır.
Asya mutfaklarında başvurulan bir yöntemle, çeşitli baharatların az
miktarda bir arada kullanılmasıyla, kokularının birbirine karışarak
yepyeni bir koku oluşturmaları sağlanmıştır. Asya mutfağında kullanılan
malzemelerin fazlalığından ötürü hazırlanmaları daha karışıktır. Buna
karşılık, başlı başına birer öğün oluşturabilecek eksiksiz yemekler
hazırlamayı sağlarlar.