Bitlis Köftesi
3 soğan
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 kahve fincanı pirinç
3.5 su bardağı su
Yarım nar
2 su bardağı ince bulgur
350 gr iki kez çekilmiş yağsız kıyma
1 yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
Karabiber
Kırmızı tozbiber
1.
Soğanları soyup ince ince doğrayın. Sıvıyağın yarısını tencereye alıp
soğanı pembeleştirin. Pirinci yıkayıp süzün. Kavrulmakta olan soğana
ekleyip bir iki kez karıştırın 1 bardak kadar sıcak su ve yarım tatlı
kaşığı tuz ekleyin, karıştırın. Suyunu çekinceye kadar 10-15 dakika
pişirip ocaktan alın. Nar taneleri ve karabiberi ekleyip karıştırın.
2. Bulguru geniş bir kaba alıp üzerine 1 su bardağı soğuk su serperek ıslatın. Üzerini kapatıp 10 dakika bekletin.
3.
Kıyma, yumurta ve 1 tatlı kaşığı tuzu bulgura ilave edip iyice pekişene
kadar 15-20 dakika yoğurun. Top şekline getirin, üzerine nemli bez
örtüp 10 dakika bekletin.
4. Elinizi ıslatarak köfte harcından ceviz
büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Köftelerin ortasını
çukurlaştırarak içine hazırladığınız pirinçli karışımdan doldurup içli
köfte şeklinde kapatın.
5. Kalan suyu tencerede kaynatın. Köfteleri
delikli süzgece (kevgire) alın. Süzgeci suya değmeyecek şekilde
tencerenin üzerine yerleştirip kapağını kapatın. Köfteleri kaynayan
suyun buharında 25-30 dakika kadar pişirin.
6. Köfteleri servis tabağına alın. Haşlama suyuna kalan yağı ve kırmızı tozbiberi ekleyip birkaç dakika kaynatın.
7. Sosu köftelerin üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın