Soğuk
kış günlerinin en çok tercih edilen yemeği hiç şüphesiz sıcacık
çorbadır. Adana dan işte bӧyle günlerde pişirebileceğiniz, bir kase ile
yetinmeyip ikincisini isteyeceğiniz bir çorba ekşili kӧfte (veya
topalak)…
Malzemeler
Hamuru için
1 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı un
Tuz
Su
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı haşlanmış nohut
Sıvıyağ
Karabiber
Tavuk suyu
Kuru nane
Limon suyu
Haşlanmış ve doğranmış tavuk
Hazırlanışı
Ekşili
kӧfteleri hazırlamak için, hamur malzemelerinden bulgur, un, tuz ve
salçayı yoğuracağınız kaba koyun, suyu azar azar ilave edin ki kıvam
bulması zor olmasın.
Nohut büyüklüğünde parçalar koparıp
yuvarlayın. Hamurun tamamını bu şekilde bitirip toplar üst üste
gelmeyecek şekilde bir tepsiye koyun.
Büyük bir tencereye
sıvıyağı koyup biber ve domates salçasını ekleyip karıştırın. Bazı
yӧrelerde bu aşamada ince doğranmış kuru soğan eklenir, size kalmis
eklemeyedebilirsiniz. Tavuk suyunu ilave edip kaynamaya bırakın.
Kaynayınca
top bulgur kӧftelerini ekleyin. 10-15 dakika pişirin. Haşlanmış
tavukları ve nohutları ilave edin. Kuru nane ve limon suyu ekleyerek bir
taşım daha kaynatın. Tuz ve biber ekleyip ocağın altını kapatın. Sıcak
servis edin.